Šalátová párty

18.11.2010 20:42


Žiadne iné obdobie roka nie je také vhodné na prípravu jedál zo zeleniny a ovocia, ako práve letné mesiace. Šaláty nemusíte používať len ako prílohu k jedlu. Naučte sa ich pripravovať ako ľahké hlavné jedlo alebo ako dezert. Ak chcete v letnom popoludní prekvapiť svojich priateľov či rodinu, pozvite ich na šalátovú párty.

(Recepty, ktoré sme pre vás pripravili vystačia vždy pre 12 ľudí.)

Melónový šalát a bowle

Suroviny
2 šálky na kocky pokrájaného žltého melóna, 2 šálky na kocky pokrájaného červeného melóna, 1 šálku očistených a pokrájaných hrušiek, 1 šálku kiwi pokrájaných na kocky, 1/2 šálky koncentrovaného jablkového alebo pomarančového džúsu
Postup
Ovocie zmiešajte vo veľkej mise a zalejte džúsom. Ak chcete tento šalát podávať na havajský spôsob, nepoužite misu, ale ovocím naplňte vydlabanú polovicu vodného melónu.
Iným variantom (nie však pre deti) je bowle. Ovocie v takomto prípade nezalejete džúsom, ale bielym perlivým vínom alebo suchým bielym vínom a pridajte 1 dcl ovocného likéru. Nechajte 30 minút postáť a tesne pred podávaním pridajte kocky ľadu.

Fazuľový šalát 

 


Suroviny
2 šálky pokrájaných strukov mladej zelenej fazuľky, 2 šálky pokrájaných strukov mladej žltej fazuľky, 2 šálky varenej strakatej fazule, 2 šálky varenej tmavej fazule, 1 cibuľa, 1 šálka čerstvej pokrájanej bazalky, 4 kávové lyžičky cukru, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička čierneho korenia, 1/2 šálky panenského olivového oleja, 1/2 šálky bieleho vínneho octu, 1 šálka kuracích pŕs, 1 balík tortilla chipsov.
Postup
Vo veľkej mise zmiešajte prvých šesť ingrediencií. V zvláštnej miske pomiešajte cukor, soľ, korenie, ocot a olej. Po dôkladnom premiešaní (aby sa suroviny spojili) nalejte na zeleninu. Pridajte na kúsky pokrájané a na oleji krátko opečené kuracie prsia a všetko dobre premiešajte. Podávajte s tortilla chipsami, ktoré nasypete do zvláštnej misy.

Miešaný šalát s cestovinou 

Suroviny
4 umyté červené, 4 zelené a 2 žlté papriky, 5 paradajok, 2 stredne veľké šalátové uhorky, 1 pór, 4 strúčiky cesnaku (najvhodnejší je maslový), 1/2 šálky čerstvej posekanej bazalky a pažítky, trošku soli, zmes bieleho a čierneho mletého korenia, 1/2 kg masívnejších cestovín uvarených „al dente“, 1/4 šálky panenského olivového oleja, 3 polievkové lyžice bazalkového vínneho octu, 2 dcl vody.
Postup
Papriky, paradajky, uhorky a pór umyte a pokrájajte. Cesnak posekajte na čo najmenšie kúsky. Všetko nasypte do misy. Z 2 dcl vody, oleja, octu, korenia a soli pripravte nálev. Nálevom zalejte zeleninu, pridajte uvarené a odkvapkané cestoviny a dobre premiešajte. Zakryté nechajte odstáť na chladnom mieste cca 1 hodinu.

 

Ovocné nápoje


Do priesvitných sklenených džbánov pripravte vychladené ovocné nápoje. Osvedčená a obľúbená je pomarančovo-citrónová šťava pripravená z čerstvo vylisovaných citrusov a zriedená v pomere 1:1 studenou minerálnou vodou. Do džbánov vhoďte na ozdobu niekoľko kúskov pokrájaných ošúpaných pomarančov. Ak je šťava z citrusov príliš kyslá, doslaďte nápoje trochou medu.

Diskusná téma: Šalátová párty

Neboli nájdené žiadne príspevky.

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode